2 Aralık 2009 Çarşamba

Güvenli Oyuncaklar



Çocuğumuza aldığımız oyuncaklar sağlık açısından güvenli mi? O güzel renkli, cicili bicili oyuncakları soluyan, yalayan bebişlerimiz kansorejen maddelerle mi oynuyor? Nerden çıktı bu konu?

Bundan 3 hafta önce İdil için yere serilen puzzle şeklindeki oyun minderlerinden aldık. (Bkz foto) Özellikle yürümeye çalışırken parkede kayıp düşmesin istedik Birde renkler, şekiller gelişimi açısından önemli, özellikle bizimki gibi minimaliste yakın tarzda döşenmiş bir evde. Neyse neticede bu minderlerin bir kısmının zararlı kimyasallardan yapıldığını bliyordum. O nedenle araştırıp, soruşturup, kokusuz, toksik olmayan bir markanın ürününü aldım.

Geçen hafta Belçika Tüketici Koruma Kurumu'nun yayınladığı bir makale elime gecti bu minderler hakkında. Yapılan araştırmalar sonucunda bu kauçuk minderlerin (EVA-Ethylene Vinyle Acetate) zararlı kimyasal maddeler salgıladığı ve bebeklere solunum yolu ya da göz ve deri alerjisi şeklinde zarar verdiği belirtiliyor. Sözkonusu kimyasal maddeler amonyak, formamide, asetofenon, 2-fenil ve 2-propanol (kimyam iyiydi ama lisenin üzerinden çoook zaman geçti:-)) kimyager anneler daha iyi anlar bunların zararlarını) imiş. Ayrıca bu minder bu kimyasalları kullanmadan da üretilebiliyormuş.

Makalede Belçika'da satılan 9 marka incelenmiş ve sadece bir tanesi nisbeten zararsız bulunmuş. Bizim aldığımız Fransız markası listede yoktu. Bunun üzerine üretici firmaya e-posta atarak sorduk ürünlerinin kimyasal içeriğini ve yukarıda sıraladığım maddeleri içerip, içermediğini. gün sonra yanıt geldi. Ürünün kimyasal içeriğini açıklamamakla beraber, Fransa'da sözkonusu maddelerin kullanımın yasak olduğunu, dolayısıyla ürünlerinin bu maddeleri içermediğini söylediler. Yüzde yüz inanmamakla beraber bu marka hakkında çeşitli forumlardan okuduğum yorumlar olumlu. Ama yine de fransız kaynaklarını araştırmaya devam edeceğim.

Bu araştırmaları yaparken Avrupa Birliği müktesebatındaki oyuncak güvenliğiyle ilgili bilgilere ulaştım. Daha ayrıntılı okuyamadım ama o da yapılacak işler arasında. Okudukça paylaşırım. İsteyene de linkini verdim bu yazının başlığında.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder